torstai 16. tammikuuta 2014

Jumalten ruokaa


Pari vuotta takaperin jouduin siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon ja sitä kautta huomasin kuinka paljon pelkkä ruokavalion muutos voi vaikuttaa olotilaan ja vireyteen. En aikasemminkaan roska- tai valmisruokaa pahemmin syöny, mutta jotenki toi gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen sai mut innostumaan ravinnon vaikutuksesta terveyteen ihan toisella tavalla.

Gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen kokeiluun tuli nimittäin myös kaikenlaiset superfoodit, paleo ja raakaruokavalio, jotka totesin ihan "Jumalten ruuaksi". Tää lähinnä niiden ravintorikkauden ja energiaa lisäävien ominaisuuksien takia. Mitään em. ruokavalioista en tosin 100 % noudata vaan oma ruokavalio koostuu lähinnä niiden välimaastosta. Mulle se oleellinen juttu onkin varmaan ollu se että vilja- ja maitotuotteet on jääny pois, ja kasvisten kokonaisosuutta lisätty. Tällä oon myös huomannu olevan tosi iso rooli omassa energiatasossa, joka on nyt paljon parempi kuin aikana jolloin oma ruokavalio painottui juuri lähinnä maidon ja pastatuotteiden ympärille.

Toissapäivänä teinki taas ihan mun lempparileipää gluteenittomalta listalta -eli bataattileipäsiä. Ne on niin aurinkoisen värisiäkin että kyllä piristyy! Ja jostain syystä tein niitä tosi usein Briteissä asuessani joten toi auringonlaskukuva jonka nappasin mun ex-ikkunasta sopi musta hyvin teemaan. :)

BATAATTILEIPÄSET
(noin 10 kpl)

1 suurehko bataatti
n. 2 dl. tattarijauhoja
kookos -tai extra virgin oliiviöljyä

1. Kuori ja keitä bataatti kypsäksi. Laita uuni lämpenemään 225°.
2. Muussaa kypsä bataatti esim. sauvasekoittimella (tulee kivan tasaista)
3. Lisää noin puoli desiä tattarijauhoja. Sekoita kunnolla.  (Älä hämmenny, "Taikinan" kuuluu olla yhtä löysää kuin perunamuusi.)
4. Voitele leivinpaperi öljyllä. (muuten tarttuvat helposti kiinni)
5. Kasaa leivinpaperille taikinasta kekoja lusikalla. Ripottele tattarijauhoja kekojen päälle sen verran että saat paineltua keot lättysiksi. Kannattaa tehdä melko ohuita niin kypsyvät hyvin (noin 1 cm?).
6. Painele reikiä haarukalla ja paista 7-15 minuuttia kunnes näyttävät valmiilta.

Nauti esim. kamomillateen kera ja kuvittele ikkunasta näkyvä auringonlasku. :)

(P.S. Ajattelin että välillä on hyvä tehdä tälläsiä ei kokeen ympärillä pyöriviä postauksia niin saa hetkeks aivoille jotain muuta ajateltavaa.)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti