torstai 6. maaliskuuta 2014

Vajaata toimintaa



Viime postauksessa mainitsinkin meneväni verikokeisiin joihin syynä oli (ja on edelleen) aivan tolkuton väsymys.. Oikeestaan tunsin oloni ensimmäistä kertaa normaalia väsyneemmäksi jo lukion abikeväänä jolloin sain muitakin 'kummallisia' oireita jotka sekä terkkari että lääkäri totesivat paniikkihäiriöksi. Muistan kuinka itseäni ärsytti koska tiedän että kyse ei todellakaan ollut paniikkikohtauksista (pulssi hidas ei nopea, en ollut pelottavassa tilanteessa vaan paikassa jossa olin rentoutunut, en hyperventiloinut jne.) joten jätin asian sikseen kun en halunnut 'hullun' leimaa otsalleni.

Vuosi eteenpäin väsymys vaan paheni ja menin uudelleen lääkäriin silloisella asuinpaikkakunnallani. Verikokeista otettiin hemoglobiini, keliakia-arvot sekä kilpparin TSH arvo. Muistan että lääkäri sanoi että aamupalan sai syödä ja määräsi verikokeen oton iltapäivälle. Tulosten mukaan mitään 'vikaa' ei löytynyt. Vain keliakiakokeen arvo oli nipin napin raja-arvojen yläpuolella johon terkkari suositteli gluteenittoman ruokavalion kokeilemista. TSH arvokin oli kuulemma raja-arvojen sisällä eli 2.6 joka oli ihan normaali. Sen jälkeen aloin itsekin ajatella että päässäni on varmaan vikaa enkä jaksanut palata koko aiheeseen enää vaan annoin kaiken maailman oireiden olla ja siirryin gluteenittomaan ruokavalioon..

Aluksi tunsin gluteenittoman ruokavalion oikeasti parantavankin olotilaani ja pistin kaikki oireeni gluteeniherkkyyden piikkiin. Viime kesän jälkeen kuitenkin tulin edelleen yhä väsyneemmäksi ja väsyneemmäksi  ja ajattelin kaiken johtuvan 'kovasta' (hah) lukemisesta ja pääsykokeisiin valmistautumisesta vaikken tuntenutkaan olevani stressaantunut. Joulun jälkeen kävin terkkarissa uusimassa jäykkäkouristusrokotteen jolloin sairaanhoitaja määräsi minut lääkärille väsymykseni takia. Viime viikolla kävinkin sitten siellä verikokeissa ja eilen sain tietää tulokset.. Olin ihan varma kärsiväni anemiasta mutta ei, hemoglobiini olikin hurjan hyvä eli 147 joten väsymystä ei voinit ainakaan sen piikkiin laittaa. Mutta kas kas kun se TSH olikin selvästi raja-arvojen yläpuolella eli 5.2 (yläraja 4, oireita voi tulla jo yli 3 arvoilla).. Sain terkkarin lääkäriltä puhelinajan ja hän sanoi että arvot ovat lievän vajaatoiminnan puolella ja että otetaan uusi verikoe kuuden viikon kuluttua ja jos arvot ovat samat niin katsotaan lääkitys.

Että niin. Oikein odotan innolla seuraavaa kuutta viikkoa tässä sumuisessa olotilassa yo-kokeineen ja pääsykoelukuineen kun tuntuu etten edes jaksa silmiäni avata.. Mutta voinpa ainakin vihdoin olla varma ettei väsymys ja muut oireet ole 'korvien välissä'.

Toivottavasti teillä sujuu paremmin. Ja jos jollain on kokemusta tai parempaa tietoa vajaatoimintaan liittyen niin olis kiva saada kommenttia.



4 kommenttia:

  1. No höh, tosi kurja juttu :( toivottavasti saat lääkityksen pian ja helpotusta oloon. Tsempit!

    VastaaPoista
  2. Tuollaisella tsh-arvolla pitää jo ehdottomasti aloittaa tyroksiini-lääkitys. Vaadi myös t4v:n ja TPOAb:n mittaus. Jälkimmäinen on vasta-ainekoe, joka kertoo mahdollisesta kilpirauhasen tulehduksesta (joka kroonistuesaan aiheuttaa pysyvän kilpirauhasen vajaatoiminnan). ÄLÄ ODOTA. Sinulla on tärkeä kevät ja tarvitset avun pikaisesti -vaikka tyroksiinilla ei nopeisiin tuloksiin päästäkään eikä välttämättä lääke edes poista kaikkia oireita. Mutta pääset edes alkuun.
    Olisin iloinen jos pääsisit lääkikseen, kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kaipaavat kovasti sairautta syvällisesti ymmärtäviä lääkäreitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista, et arvaakaan kuinka paljon se piristi päivääni <3 siirsinkin joku aika sitten toista verikoetta parilla viikolla eteenpäin kun aattelin etten kertakaikkiaan voi elää tälläsessä zombi -olotilassa enää yhtään pidempään.. Mulla ei vaan tällä hetkellä oo varaa yksityiseen niin pakko vielä odotella puoltoista viikkoa ja toivoa että parin viikon päästä saan lääkkeet kouraani, mutta ehkä mä kestän (toivottavasti).. Ja kiitos vinkistä, pitääkin tarkistaa että tutkivat nuo arvot sieltä! :)

      Poista